Wat is Biltstroom?

Biltstroom is een coöperatie. Een samenwerkingsverband van bewoners en bedrijven die zelf energie opwekken op grote daken in De Bilt. Zo zorgen zij voor meer lokaal opgewekte groene energie: groene stroom uit Biltse bron. 

Waarom Biltstroom?
Bilstroom is opgericht door BENG!, de lokale energiecoöperatie van bewoners en bedrijven in De Bilt. BENG! is een burgerinitiatief dat actief is voor een energieneutraal De Bilt in 2030. Daarvoor is veel energiebesparing nodig. En heel veel lokale opwekking! Dat kan bijvoorbeeld met zonnepanelen op uw eigen dak maar ook als collectief project, op grote daken in De Bilt. BENG! ontwikkelt deze collectieve zonnestroomprojecten en Biltstroom draagt vervolgens zorg voor het beheer en de exploitatie. 

Waar zijn die zonnestroomprojecten?
In haar eerste jaar (2018) kreeg Biltstroom twee zonnestroomprojecten onder beheer. Er liggen nu honderden zonnepanelen op de daken van de stallen bij:
Landwinkel De Hooierij in De Bilt en
Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk.
En er zijn meer collectieve projecten in de pijplijn. 

Hoe werkt het?
Bewoners en bedrijven uit de directe omgeving van het grote dak ‘kopen’ ieder een aantal zonnepanelen naar keuze. Die investeringen samen maken de zonnestroominstallatie mogelijk. De deelnemers wekken samen groene stroom op, delen in het rendement van de stroomverkoop en brengen zo een energieneutrale gemeente De Bilt een stukje dichterbij. Voor de projecten geldt de Regeling Verlaagd Tarief (postcoderoos) die belastingvoordeel voor de deelnemers geeft. Lees meer in de projectbrochure of kijk bij de veelgestelde vragen.  

Hoe kunt u meedoen?
U kunt deelnemer worden aan een van de volgende collectieve zonnestroomprojecten. Geef uw belangstelling door via het contactformulier of meld u aan voor de nieuwsbrief. Daarnaast kunt u lokale opwekking van duurzame stroom steunen door over te stappen op de energieleverancier om | nieuwe energie.  

Stap over 
De coöperatie Biltstroom verkoopt de stroom aan energieleverancier om: het grootste energiecollectief van Nederland, waarin zo’n 40 lokale en ambitieuze energiecoöperaties uit heel Nederland zich hebben verenigd. om verzorgt de levering voor de lokale coöperaties en kreeg in 2019 al voor de vijfde keer op rij het rapportcijfer 10 als allergroenste energieleverancier. Door over te stappen op Biltstroom | om bent u zeker van echt groene stroom en CO2-gecompenseerd gas. Bovendien ontvangt BENG! als initiatiefnemer van de collectieve projecten voor iedere nieuwe klant een vergoeding. Dankzij uw deelname kunnen dus nog veel meer energieprojecten in De Bilt worden gerealiseerd!

BENG! en Biltstroom: wie doet wat
BENG! verzorgt de eerste fase, de ontwikkeling van de collectieve zonnestroomprojecten. Dat betekent: contacten met de eigenaren van grote daken, locatieonderzoek, voorfinanciering en communicatie over nieuwe projecten. Biltstroom verzorgt vervolgens het beheer, de exploitatie en de (financiële) administratie van de projecten.

Biltstroom: wie zijn dat?
De huidige en toekomstige deelnemers aan de zonnestroomprojecten vormen samen de coöperatie Biltstroom BENG! U.A, of kortweg Biltstroom. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van de deelnemers en een door BENG! te benoemen bestuurslid. Het huidige bestuur, zoals gekozen tijdens de eerste ALV op 19 juni 2019 bestaat uit (bijgewerkt per 1-10-2020): Bert Roke  (voorzitter), Annemieke Roestenberg (secretaris) en Ferrand op ten Noort (penningmeester ad interim t/m 31-12-2020). Er zijn 2 vacatures in het bestuur, zie daarvoor het Nieuwsbericht.

Suggesties, vragen of opmerkingen? We horen het graag via het contactformulier.