Biltstroom | De Hooierij

De Bilt

Op zaterdag 5 mei 2018 is de zonnestroom-installatie met 300 zonnepanelen officieel geopend!

panelen nog beschikbaar UITVERKOCHT

kWh per energiedeel per jaar

%

verwachte rendement

euro per paneel

BENG! heeft samen met Landwinkel De Hooierij aan de Universiteitsweg in De Bilt, een collectief zonnestroom project gerealiseerd. De daken van de loopstal en de potstal bij boerderij “Nieuw Bureveld” van Dirk-Jan Stelling en Martine Wismeijer bieden plaats aan 415 zonnepanelen. 300 daarvan hebben Dirk-Jan en Martine beschikbaar gesteld aan de coöperatie Biltstroom BENG! Deelnemers aan het project hebben een inleg gedaan voor één of meerdere panelen zodat de coöperatie de zonnestroominstallatie heeft kunnen aanschaffen. Deelname stond open voor bewoners uit de aangrenzende postcodegebieden 3721, 3722, 3723, 3731, 3732 en 3737. Zij kunnen gebruik maken van de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel genoemd de ’postcoderoosregeling’. Alle 300 ‘Biltstroompanelen’ in het project zijn inmiddels vergeven en deelname is derhalve niet meer mogelijk. De panelen zijn in de 2e helft van april 2018 geplaatst en in mei 2018 aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarmee kon de eerste zonnestroom van Biltstroom worden geproduceerd, groene stroom uit Biltse bron!

Voor BENG! is dit het eerste project waarbij deelnemers gezamenlijk groene stroom kunnen opwekken. Dankzij de postcoderoosregeling, komen zij in aanmerking voor een aantrekkelijke korting op de energiebelasting over groene stroom die in coöperatief verband wordt opgewekt. BENG! is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit project.

De overige 115 zonnepanelen zijn door Martine en Dirk-Jan op de daken gelegd om zelf energieneutraal te worden. Martine en Dirk-Jan zijn de eigenaren en ondernemers achter de Landwinkel De Hooierij. De Landwinkel is onderdeel van Zorgboerderij Nieuw Bureveld, een agrarisch bedrijf met jongvee opfok voor een melkveebedrijf en vleeskoeien. Gedurende het seizoen zijn in de Landwinkel ook de groenten uit de naastgelegen tuin van Tuinderij de Groene Steen te koop.

In dit filmpje van de NMU kunt u kennismaken met Dirk-Jan Stelling:

Met hun bedrijf zijn Martine en Dirk-Jan bedrijfslid van BENG! van het eerste uur. Tijdens de jaarlijkse Boer-Gondische Markt eind oktober 2017 op het erf van de boerderij, heeft een groot aantal geïnteresseerden gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot vrijblijvende voorinschrijving. Zij konden zich zo met voorrang inschrijven als deelnemer aan het project.

BENG! is voortdurend bezig met de ontwikkeling van nog meer Biltstroom-projecten, en streeft naar collectieve opwekinstallaties in alle zes kernen van de gemeente De Bilt. Op de pagina Projecten vindt u een overzicht. Doet u ook mee?

Download de informatiebrochure van het project bij Landwinkel De Hooierij.

Deelname aan het project De Hooierij is uitsluitend mogelijk voor de bewoners van de postcodes: 3721, 3722, 3723, 3731, 3732 en 3737.