Lokale energie voor Maartensdijk

panelen beschikbaar

kWh per energiedeel per jaar

%

verwachte rendement

euro per paneel

Het tweede collectieve zonnestroom project van BENG! is in voorbereiding! Nu in een andere kern van de gemeente: Maartensdijk. Wouter en Marjolein van Oostrum van Zorgboerderij Nieuw Toutenburg aan de Dorpsweg in Maartensdijk zijn enthousiast geraakt over het project bij Landwinkel De Hooierij. In 2016 hebben ze het dak van de koeienstal achter op het erf verlengd. Daarbij is een grote overkapping gemaakt waar de machines, het hout en het hooi droog onder kunnen staan. Het totale dakoppervlak van de koeienstal is zo flink vergroot, en Wouter en Marjolein vonden het een prachtig idee om dit beschikbaar te stellen voor collectieve stroomopwekking voor buurtbewoners, via Biltstroom.

In aanmerking voor deelname aan dit project komen bewoners in de postcodegebieden 3615, 3723, 3737 en 3738. We verwachten de informatiebrochure voor het project in april gereed te hebben, zodat de aanmelding dan kan worden opengesteld. Bij voldoende deelnemers zal de zonnestroominstallatie in het najaar kunnen worden geplaatst en aangesloten op het elektriciteitsnet. De tweede produktie-installatie van Biltstroom is dan een feit, en de eerste voor de kern Maartensdijk!

Wouter en Martine zullen de overige [50] zonnepanelen zelf aanschaffen en op de daken plaatsen zodat ook zij zelf energieneutraal kunnen worden in hun bedrijfsvoering.

Over Zorgboerderij Nieuw Toutenburg

Zorgboerderij Nieuw Toutenburg biedt kleinschalige dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen, waarbij huiselijkheid en gezelligheid voorop staan. De wensen van de deelnemers zijn bij Zorgboerderij Nieuw Toutenburg het uitgangspunt bij de invulling van de dag. Er wordt een breed scala aan mogelijkheden voor dagbesteding geboden. De zorgboerderij  richten zich met name op groenteteelt, teelt van zacht fruit en veehouderij.

De producten van het land worden door de deelnemers van de zorgboerderij verwerkt en zijn te koop in de boerderijwinkel. Ook het vlees van de limousinrunderen is hier te koop. Producten die niet zelf op Nieuw Toutenburg worden verbouwd worden regionaal ingekocht of fair trade via Wereldwinkel De Bilt.

Mei markt

Ook dit jaar organiseert Zorgboerderij Nieuw Toutenburg weer de jaarlijkse Lentemarkt. Deze vindt dit jaar plaats op zaterdag 26 mei van 10.00-15.30 uur. Er zal een leuke markt zijn met veel kraampjes waar allerlei mooie producten worden aangeboden, alles in landelijke sfeer. Voor de kinderen is er een springkussen, Wouter vertelt over de dieren en er zijn tal van andere leuke kinderactiviteiten. Meer informatie volgt via de website. Ook BENG! en Biltstroom zullen tijdens de Lentemarkt aanwezig zijn om u te informeren over deelname aan dit project en de overige projecten van Biltstroom. En natuurlijk vertellen we u graag alles over de mogelijkheden om klant te worden.

BENG! is voortdurend bezig met de ontwikkeling van nog meer Biltstroom-projecten, en streeft naar collectieve opwekinstallaties in alle zes kernen van de gemeente De Bilt. Op de pagina Projecten vindt u een overzicht. Doet u ook mee?

Download hier de informatiebrochure van het project bij Zorgboerderij Nieuw Toutenburg [nog niet beschikbaar].

Deelname aan het project De Hooierij is uitsluitend mogelijk voor de bewoners van de postcodes: 3721, 3722, 3723, 3731, 3732 en 3737.