Hoe zit het ook alweer met de jaarproductie?

De panelen van de coöperatie Biltstroom liggen niet op uw eigen dak. Ze vallen onder de postcoderoos regeling. De geproduceerde stroom wordt door u (als deelnemer in de coöperatie) geleverd aan energiemaatschappij om I nieuwe energie, een coöperatie waar vele lokale energiecoöperaties, zoals BENG en Biltstroom, lid van zijn. Na een jaar stroom produceren stuurt OM een opgave van de jaarproductie van de betreffende installatie. Het bestuur controleert de informatie van OM. De productie wordt “automatisch” verrekend met het stroomverbruik van elke deelnemer, die klant is bij OM. Op verzoek wordt de productie afrekening gesynchroniseerd met de jaarafrekening van uw verbruik. Voor dat deel van het verbruik dat is opgewekt met uw aandeel in de productie-installatie (lees: uw panelen) komt u in aanmerking voor korting op de Energiebelasting. De opbrengst van de stroom (ongeveer 8 ct per kWh) gaat naar Biltstroom en komt in de reserve van de coöperatie. Daaruit betalen we onderhoud, verzekeringen en kosten zoals dakhuur en stroomverbruik van de omvormer.


Klant bij een andere energiemaatschappij (dan OM)?
Bent u geen klant van OM, dan stelt het bestuur van Biltstroom een verklaring op voor uw energieleverancier. Daarin staat o.a. dat u lid bent van de coöperatie, in hoeveel panelen u heeft geïnvesteerd en de hoeveelheid stroom die daarmee is opgewekt. De productie wordt op dezelfde manier afgerekend als bij klanten van OM. Het tijdstip van de afrekening wordt bepaald door uw energieleverancier en loopt meestal niet gelijk met het productiejaar van de panelen. U krijgt van het bestuur van Biltstroom per mail een kopie van de informatie die aan uw leverancier is gestuurd.
Voor het bestuur van Biltstroom zijn de verklaringen voor de energiemaatschappijen veel uitzoekwerk. Ze hanteren vaak hun eigen formulieren en nemen geen genoegen met onze standaard documenten. Soms vragen ze ook archiefstukken van Biltstroom ter controle van de oprichting en belasting-aanwijzing van de installatie. Ook komt het voor dat u als klant benaderd wordt met vragen. Bij De Hooierij en Nieuw Toutenburg waren er, behalve OM, nog 8 verschillende energieleveranciers, waaronder één gefuseerde combinatie. Als u van leverancier wisselt, moet u dat voor een goede afhandeling van uw jaaropbrengst doorgeven aan Biltstroom.

We zijn een groot voorstander van stroom afnemen bij OM. Niet alleen omdat het minder werk betekent voor het bestuur, maar ook omdat OM uitsluitend lokaal geproduceerde energie verkoopt van kleine producenten zoals Biltstroom. U weet dan zeker dat u “dichtbij geproduceerde “groene stroom gebruikt!