Op zaterdag 13 oktober jl. zijn de 299 zonnepanelen op de koeienstal van Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk officieel in gebruik genomen. Het was een feestelijke opening onder de stralende zon samen met de 31 deelnemers die dit collectieve zonnestroomproject mogelijk maakten.

 

Wethouder Dolf Smolenaers verrichtte de openingshandeling door het ’Biltstroom Nieuw Toutenburg’ bord te onthullen. Ook Marjolein en Wouter van Oostrum van Nieuw Toutenburg werden in het zonnetje gezet. Zij maakten dit project mogelijk door het dak van de nieuwe koeienstal ter beschikking te stellen.

Tweede project

In korte tijd heeft de productie coöperatie Biltstroom, begin 2018 opgericht door BENG!, hiermee twee zogenaamde ’postcoderoosprojecten’ gerealiseerd. Met de inleg van bewoners uit omliggende postcodegebieden heeft Biltstroom het Biltse bedrijf Greenlink opdracht gegeven om de zonnestroominstallatie aan te leggen waarmee de opwek van lokale groene stroom mogelijk wordt gemaakt. Het eerste collectieve zonnestroomproject van Biltstroom werd in mei geopend bij Landwinkel De Hooierij in De Bilt. Het zoeken is nu naar een derde partner die een dak ter beschikking wil stellen. Belangstellenden kunnen zich melden bij Biltstroom.

Op de website van De Bilt in Beeld is een mooie fotoreportage te vinden van Hans Lebbe.