Onder de stralende zon is op zaterdagochtend 5 mei jl. het collectieve zonnedak bij Landwinkel De Hooierij feestelijk geopend. Onder de naam Biltstroom – een initiatief van energiecoöperatie BENG! – zullen de komende tijd steeds meer zonne-energieproduktie-installaties worden gerealiseerd in de zes kernen van gemeente De Bilt. Initiatiefnemer Christoph Buter en boer en boerin Dirk-Jan Stelling en Martine Wismeijer onthulden het bord met daarop het logo van de coöperatie Biltstroom. Nadat deze ‘gedoopt’ was met een mooie fles appelcider gingen de deelnemers die in de zonnepanelen hebben geïnvesteerd, samen op de foto.

Fotoreportage van de opening van het project van Biltstroom De Hooierij  en deelnemers op de foto. Foto’s: Hans Lebbe via DeBiltinBeeld.nl

 

In een week tijd zijn er 415 zonnepanelen gelegd op de staldaken bij Landwinkel De Hooierij aan de Universiteitsweg in De Bilt. Initiatiefnemer Christoph Buter nam in het voorjaar van 2016 contact op met Dirk-Jan Stelling. “Ik vond het een prachtige plek voor een eerste collectieve zonnedak in De Bilt. Als je De Bilt nu binnen komt rijden over de Universiteitsweg zie je de panelen goed liggen aan de rechterkant, terwijl links de bekende radartoren van het KNMI aan de horizon pronkt, een bekend symbool voor De Bilt.” Dirk-Jan Stelling was direct enthousiast over het idee: “Ik vind het een mooie manier om mensen in de buurt te verbinden met de boerderij en daarnaast de uitstoot van CO2 omlaag te brengen.”

415 zonnepanelen

Van de 415 zonnepanelen worden er 115 gebruikt als aanvullende stroomvoorziening voor de boerderij en de Landwinkel. De overige 300 werden beschikbaar gesteld voor deelnemers aan het ‘postcoderoosproject’. Zo’n 34 mensen investeerden in de zonnepanelen waarna er opdracht werd gegeven aan het Biltse bedrijf GreenLink om het zonnedak te realiseren. In minder dan een week tijd verschenen de panelen op de staldaken. Deelnemers vertelden enthousiast over hun motivatie om mee te doen. Soms kunnen zonnepanelen niet goed op het eigen dak worden gelegd vanwege schaduw door bomen of een flat in de buurt. Dan kan een collectief zonnedak in de buurt een uitkomst zijn.

Het volgende project van Biltstroom is al in voorbereiding in Maartensdijk bij Zorgboerderij Nieuw Toutenburg. Het streven is om in alle zes kernen collectieve zonnedaken te realiseren onder het motto: samen lokale energie opwekken, van De Bilt en voor De Bilt. Biltstroom staat tevens voor lokaal geproduceerde stroom die je ook kunt afnemen als klant, zonder deel te nemen in een van de projecten zoals bij De Hooierij. Groene stroom uit Biltse bron!