Binnenkort liggen er honderden zonnepanelen op de daken van de koeienstal en de potstal bij Landwinkel De Hooierij aan de Universiteitsweg in De Bilt. Vanaf 23 april wordt gestart met de installatiewerkzaamheden die enkele dagen duren. Daarmee is de kop eraf voor de nieuwe coöperatie Biltstroom BENG!. Deze coöperatie is door BENG! speciaal opgericht om de exploitatie van productie-installaties voor lokaal opgewekte groene stroom op basis van de Regeling Verlaagd Tarief (‘postcoderoosregeling’) in onder te brengen.

Bestuurslid Christoph Buter werkt ondertussen alweer verder aan het tweede duurzame opwekproject in een andere kern van de gemeente De Bilt. Een nieuw collectief zonnedak met 480 panelen staat voor later dit jaar gepland bij Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk. Deelnemers aan de projecten kunnen met hun investering een aantrekkelijk rendement behalen.

”Lokale energie van en voor De Bilt.” Dat is het motto waaronder de nieuwe coöperatie Biltstroom van start gaat. Maar hoe werkt het nu precies? Christoph Buter licht toe: “Biltstroom staat voor lokaal geproduceerde stroom, opgewekt in De Bilt voor en door inwoners en bedrijven in de gemeente en haar zes kernen. Biltstroom is daarmee behalve de naam van de nieuwe productie coöperatie tegelijk ook een nieuw product van BENG! Biltstroom kun je ook afnemen zonder dat je deelneemt in een van de postcoderoosprojecten zoals bij De Hooierij. Als je deelneemt in een van de projecten en daarbij ook overstapt op Biltstroom, ben je als het ware afnemer van de stroom die je ook zelf, samen met andere buurtbewoners, lokaal èn duurzaam hebt opgewekt. Leverancier van Biltstroom is om, het gezamenlijke energiebedrijf van BENG! en 35 andere lokale energiecoöperaties.”

De planning is om de zonnepanelen bij De Hooierij op zaterdag 5 mei te openen tijdens de jaarlijkse Koeiendans: de dag waarop iedereen kan komen kijken naar de koeien die weer naar buiten gaan nadat ze ’s winters binnen hebben gestaan.

Zorgboerderij Nieuw Toutenburg

Hoewel het eerste project al is uitverkocht, kunnen belangstellenden uit Maartensdijk en omliggende postcodegebieden 3615, 3723, 3737, 3738 en 3739 binnenkort investeren in het tweede collectieve zonnedak. Wouter en Marjolein van Oostrum van Zorgboerderij Nieuw Toutenburg aan de Dorpsweg in Maartensdijk zijn enthousiast geraakt over het project bij Landwinkel De Hooierij. In 2016 hebben ze het dak van de koeienstal achter op het erf verlengd. Het totale dakoppervlak van de koeienstal is zo flink vergroot. Er is plaats voor 480 panelen. Zelf willen ze investeren  in 50 zonnepanelen om zo hun bedrijfsvoering energieneutraal te maken.

Christoph Buter over dit nieuwe project: ”Het is prachtig dat Wouter en Marjolein zo enthousiast zijn over het project bij Dirk-Jan en Martine in De Bilt. Op deze manier kunnen we samen met hun snel ons tweede project realiseren.  Ons doel is om collectieve productie-installaties te realiseren in alle zes kernen van de gemeente De Bilt en daarmee het lokale productievermogen verder te vergroten. Lokale energie, van en voor elkaar!”

Wilt u op de hoogte blijven van lopende en nieuwe Biltstroom projecten? Abonneer u dan hier op de Nieuwsbrief.